Zelf levensvragen begeleiden

Levensvragen zijn niet alleen alledaagse vragen als wat maakt mijn dag de moeite waard? maar ook vragen naar de zin en bedoeling van het leven bijvoorbeeld waarom overkomt mij dit?

Iedere professional begeleidt levensvragen van mensen. Dit kan gewoon tijdens het consult of de verzorging. Soms ga je er samen met de cliënt voor zitten, andere keren integreer je het in je werk. Verwijs naar de geestelijk verzorger in complexe situaties of als je er zelf niet meer uit komt.

Vragen die je kunt stellen

  • Wat houdt u op op dit moment bezig?
  • Waar had u steun aan in eerdere moeilijke situaties?
  • Door wie of wat zou u gesteund kunnen worden?
  • Voor welke zaken wilt u aandacht vragen?
  • U maakt een rustige indruk, voelt u zich ook zo?

Op zoek naar de juiste woorden? Gebruik een van de woorden in de afbeelding.

Nascholing gemist?

Iedere zorgverlener kan levensvragen begeleiden. Vaak doe je dit al zonder dat je het in de gaten hebt. In deze scholing leer je hoe je als zorgprofessional levensvragen herkent, welke vragen je kunt stellen, wat een geestelijk verzorger doet en wanneer je kunt verwijzen naar het Centrum. Let op: de docent begint na 19 seconden.

Nu terug kijken

Luisteren is een vorm van ondersteunen

“Levensvragen zijn onderdeel van het leven, ga niet te snel naar een ziektebeeld.” Dat zegt geestelijk verzorger Betty Morel. Iedere professional kan zingevingsvragen begeleiden tijdens een consult of de verzorging. Dit hoeft niet veel tijd te kosten. Aandachtig luisteren is altijd de eerste stap, zonder oordeel en zonder meteen een antwoord te geven.

Lees het artikel